​​​​​​​Publicerad: 2021-03-02

Stödåtgärder – det här gäller

Flera stödåtgärder för företagare har införts under coronapandemin. Men några av dem väcker frågor, bland annat vad som gäller kring koncernbidrag och utdelning kopplat till de olika stödåtgärderna. 

Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-03-01

HFD: Styrelsearvode är inkomst av tjänst

Styrelsearvoden ska beskattas som inkomst av tjänst, inte inom ramen för ledamotens näringsverksamhet. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, fast i en färsk dom.

​​​​​​​Publicerad: 2021-02-25

Skattefri parkering på jobbet resten av året

Den som får fri parkering på jobbet av arbetsgivaren ska slippa betala förmånsskatt under hela 2021. Det föreslår regeringen.


Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-02-23

Korttidspermittering med stöd kvar till valborg

Möjligheten för företag att använda korttidspermittering upp till 80 procent med statligt stöd ska förlängas till och med 30 april. Det föreslår regeringen.


Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-02-23

Skatteverket öppnar för ansökan för nya perioder av omställningsstöd

25 februari öppnar Skatteverket möjligheten att söka omställningsstöd för perioden augusti till december 2020. För perioden januari till februari öppnar ansökan 1 mars.

​​​​​​​Publicerad: 2021-02-18

Experterna svarar: Utdelning – vad behöver jag tänka på?

Fåmansaktiebolag vill lämna utdelning under 2021. Vad bör beaktas? Så här svarar Resultats experter.

Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-02-17

Skattefria traktamenten kan bli enklare

Nästa årsskifte kan reglerna för skattefria traktamenten bli enklare. Skatteverket föreslår att kostnadsersättning för logi, resor, måltider och småutgifter vid tillfälligt arbete på annan ort inte ska beskattas.

Läs mer här ​​​​​​​(hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-02-12

”Pandemin bra läge för rekonstruktion”

Den pågående pandemin ger ett mycket bra läge för många företag att välja rekonstruktion som en väg framåt. Företaget får en andningspaus för att koncentrera sig på strukturella förändringar. Det säger Lars Söderqvist, advokat på Wesslau Söderqvist Advokatbyrå.

Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-02-08

Ingen förseningsavgift på sena arbetsgivardeklarationer

6 februari trädde de nya reglerna om sänkt arbetsgivaravgift för unga i kraft. Nu har Skatteverket beslutat att inte ta ut förseningsavgift på arbetsgivardeklarationer i februari.

Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-02-03

Vaccination – krav eller rekommendation

För att arbetsplatser ska kunna återgå till normalläget och att rekommendationen att arbeta hemifrån således ska kunna släppas på, krävs att arbetstagare vaccinerar sig. Frågan blir därmed om arbetsgivaren kan ställa krav på att dess arbetstagare vaccinerar sig?

Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-01-28

Skatteverket pausar indrivningen under februari

Inga skulder för skatter och avgifter går från Skatteverket till Kronofogden till indrivning. Uppehållet gäller i februari.

Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-01-27

Enklare skatteregler för egenföretagare - de viktigaste förslagen

Skatteregler för enskild verksamhet måste bli lättbegripliga. Hans Peter Larsson, skatteansvarig FAR och en av experterna i utredningen om förenklade skatteregler, går igenom de mest centrala frågorna.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-27

Förslag om ungdomsrabatt ger frist med arbetsgivardeklaration

Beslutet om nedsatt arbetsgivaravgift för unga i åldern 19–23 år är inte spikat ännu av riksdagen. Därför får landets företagare rådet att vänta med att redovisa arbetsgivaravgifter för januari.

Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2021-01-25

Digital inlämning av årsredovisning obligatorisk 1 juli

Ett steg närmare obligatorisk digital inlämning av årsredovisningar för aktiebolag. Nu har Bolagsverket lämnat in en hemställan till justitiedepartementet.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-25

Ny rutin för ombud via pappersansökan

Skatteverket inför en ny rutin som berör dig som ansöker om ombud via pappersblankett. Det som en säkerhetsåtgärd för att förebygga bedrägerier.

Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Skatteverket
​​​​​​​Publicerad: 2021-01-22

Underkänt i EU-domstolen för svenska regler om ränteavdrag

De svenska reglerna för begränsning av ränteavdrag strider mot etableringsfriheten. Det är innebörden i ett förhandsbesked från EU-domstolen. Hans Peter Larsson, auktoriserad skatterådgivare FAR, välkomnar beskedet.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-20

Lättnad för företag med unga redan nu

Företag med unga anställda får sänkta arbetsgivaravgifter redan nu. Syftet med sänkningen är att minska bördan för företag som drabbas av pandemin och som har unga anställda. Sänkningen ska nu gälla redan från det senaste årsskiftet.


​​​​​​​Publicerad: 2021-01-19

Stöd till företag som drabbas av nedstängning

Företag som måste stänga på grund av pandemilagen ska få ersättning. Ett stöd på upp till 100 procent av kostnaderna föreslås.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-19

Hög tid att söka omsättningsstöd

Ska du söka omsättningsstöd för perioden mars till och med juli 2020? Då är det dags att göra det nu. Om knappt två veckor stänger första ansökningsperioden.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-18

Experterna svarar: När får man starta företag?

Är det möjligt att starta företag även om man ännu inte fyllt 18 år? Så här svarar Resultats experter.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-15

Redovisningskonsulten - värd varje krona

En strategisk rådgivare och ett bollplank. Med hjälp av en auktor­iserad redovisningskonsult kan du ta ditt företag till nya höjder.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-14

180-dagarsprövningen slopas

Tillfälliga förändringar i socialförsäkringslagen är att vänta. För att underlätta för långtidssjukskrivna slopas 180-dagarsprövningen mot andra yrken på arbetsmarknaden.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-13

Förlängda och förstärkta stöd för företagen

Omsättningsstödet förlängs och omställningsstödet för små företag förstärks. I linje med vad regeringen tidigare meddelat.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-13

Utökade möjligheter till korttidspermittering

Korttidsstödet förlängs och förstärks. För januari till mars kan arbetstiden minskas med upp till 80 procent.

​​​​​​​Publicerad: 2021-01-12

Koll på skattetabellen        

Om du vill ha koll på din skattetabell kan du logga in på Skatteverkets e-tjänst för att få korrekta uppgifter. Det du behöver veta är var du är folkbokförd.  Som inloggad i e-tjänsten kan du se din A-skattsedel, se aktuella skattetabeller, räkna ut din skatt mm.

Läs mer: Skatteverket
​​​​​​​Publicerad: 2021-01-08

Skattespaning 2021: Grymt år för rådgivare!

2021 blir året då allt ska hända igen! Om skatten tog time-out 2020 så återkommer frågorna med besked i år.

​​​​​​​Publicerad: 2020-12-22

Nedslag i bokföringslagen

I en artikelserie om två delar kommer Eva Törning, redovisningsspecialist på Grant Thornton och en av Sveriges främsta experter inom redovisning, att gå igenom vanliga frågor och svar som rör bokföringslagen.

​​​​​​​Publicerad: 2020-12-21

Omställningsstödet förlängs

Omställningsstödet förlängs med januari och februari. Det efter att regeringen i förra veckan kommunicerat ytterligare restriktioner.

​​​​​​​Publicerad: 2020-12-17

E-tjänst för uppskov har öppnat

Skatteverket har nu öppnat sin e-tjänst där du kan ansöka om bostadsuppskov i efterhand. Det gäller dig som sålde din bostad med vinst under åren 2014 – 2019 utan att begära uppskov då.

​​​​​​​Publicerad: 2020-12-14

Omvänd moms för datorer träder i kraft nästa år

Det kritiserade förslaget om omvänd skattskyldighet vid nationell handel med mobiler och bärbara datorer träder i kraft 1 april 2021. Det betyder att köparen i stället för säljaren blir ansvarig för momsen redovisas och betalas in.

​​​​​​​Publicerad: 2020-12-10

Köp inventarier till jobbet och dra av på skatten

 Funderar du på att investera i din näringsverksamhet genom att skaffa inventarier? Om du gör det under 2021 kan du ha rätt till skattereduktion.

​​​​​​​Publicerad: 2020-12-09

Så maxar du julgåvan till dina anställda

 I år finns det möjlighet för arbetsgivare att ge sina anställda en lite dyrare julgåva, skattefritt. Förutsatt att du kombinerar jul- och coronagåvan.

Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Skatteverket om gåvor
​​​​​​​Publicerad: 2020-12-07

Tydliga mål ger resultat

Varför finns vi till och vad är meningen med allt? Det är frågor som de flesta ställer sig någon gång. Det bör man också göra om man äger ett företag. Varför äger vi företaget och vilka mål har vi?

​​​​​​​Publicerad: 2020-12-04

Det här gäller när uppskovsräntan slopas

Har du sålt en bostad 2014 – 2019 men inte begärt uppskov? Nu kan du göra det i efterhand och få tillbaka skatten du har betalat in.

​​​​​​​Publicerad: 2020-12-03

Gig:are – den nya arbetstagaren

Förändringens vindar blåser inom arbetsrätten och det kanske som en följd av att arbetsmarknaden har förändrats mycket de senaste åren. En ny typ av ekonomi och därmed också en ny typ av arbetsmarknad håller på att växa fram. Fasta anställningar ersätts i större grad av tillfälliga så kallade gig.

​​​​​​​Publicerad: 2020-12-01

Ingen prövning i HFD om skatt på styrelsearvode

Högsta förvaltningsdomstolen sätter punkt för frågan om skatt på styrelsearvode. Det sedan advokat Biörn Riese fått avslag på sin resningsansökan.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-30

Tillväxtverket klargör vad som gäller vid värdeöverföringar

I mitten av februari väntas nya regler runt korttidsstödet börja gälla. Beskedet har fått Tillväxtverket att gå ut med ytterligare klargörande om vad som gäller för värdeöverföringar fram tills att den nya lagen träder i kraft.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-30

Fler åtgärder för att stötta företag i kris

Den andra vågen i coronapandemin är här. Och regeringen presenterar fler åtgärder för att stötta företag som drabbas i krisen.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-27

Ramarna för budgeten 2021 antagna

Första steget i riksdagens budgetarbete inför 2021 är nu taget. Riksdagen har sagt ja till budgetens ramar. Nu väntar beslut om hur pengarna ska fördelas på de olika områdena.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-26

Därför är uttag i fåmansbolag inte alltid smartast

Årsskiftet närmar sig och för många ägare i fåmansbolag blir frågan om uttag högaktuell. Men uttag är långtifrån alltid det klokaste valet. Och det finns en osäkerhet kopplad till hur reglerna om korttidsstöd förhåller sig till 3:12-reglerna och ägare i fåmansföretag.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-24

Så redovisar du förmåner i arbetsgivardeklarationen

Lön, skatt och förmåner ska redovisas till Skatteverket varje månad. Men hur gör man som arbetsgivare om förmånsbeloppet inte är känt förrän månaden efter?

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-19

Experterna svarar: Måste jag välja in revisor för kontrollbalansräkning?

Ett företag utan revisor måste nu upprätta en kontrollbalansräkning. Vad gäller? Så här svarar Resultats experter.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-18

Lättare för redovisningsbyråer lämna deklaration

Nästa år blir det enklare för redovisningsbyråer att lämna inkomstdeklaration 1. Deklarationer med byråanstånd lämnas senast 15 juni 2021.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-16

Det här behöver du veta om omställningsstödet

Runt 600 företag ansöker varje dag om omställningsstöd. Och med två veckor kvar att söka stödet för maj, juni och juli väcks många frågor. 

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-13

Experterna svarar: Omstrukturering av ägande inom familjen av underskottsbolag?

Familjebolaget har betydande underskott. Vad gäller egentligen för omstrukturering av ägande? Så här svarar Resultats experter.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-12

Resning begärd i HFD om skatt på styrelsearvode

Frågan om hur styrelsearvoden till advokater ska beskattas kan komma att prövas på nytt. Advokat Biörn Riese har begärt resning i ett mål vid Högsta förvaltningsdomstolen. Han anser att ett grovt rättegångsfel har begåtts.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-09

Förlängda krisåtgärder för företagen

Krisåtgärderna för företag fortsätter. Förlängd korttidspermittering och förlängt omställningsstöd är två av åtgärderna som presenterats i dag.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-09

Så kan en ny skattereform påverka företagare

Höjda gränsbelopp i 3:12-reglerna och fortsatta sänkningar på aktiebolagsskatten. Det är två förslag i nationalekonomen Klas Eklunds rapport om en ny skattereform.

Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Vårt framtida skattesystem
​​​​​​​Publicerad: 2020-11-06

Stöd för enskilda företagare går att söka från måndag

Nu ska även enskilda näringsidkare få stöd i coronatider. Från och med 9 november kan de söka ett särskilt omsättningsstöd.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-03

Så här fungerar ersättningen för sjuklönekostnaden

Kompensationen för sjuklönekostnader som överstiger det normala ersätts tillfälligtvis av staten. Så här gör du.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-03

Så här fungerar ersättningen för karensavdraget

Karensavdraget ska inte vara ett hinder att vara hemma under coronapandemin. Ersättningen för avdraget är en av de åtgärder som förlängts till årsskiftet. Så här fungerar det.

​​​​​​​Publicerad: 2020-11-02

Nya regler för läkarintyg

Nu har nya regler för läkarintyg börjat gälla. För att få sjukpenning vid längre sjukdom behövs läkarintyg från dag 15.

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-30

Vilket ansvar har suppleanten i ett aktiebolag?

Ett aktiebolags styrelse består av flera olika roller, bland annat suppleanter. Men vad gäller för den som sitter som suppleant. Vilket ansvar har suppleanten? Så här svarar Resultats experter.

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-28

Nej till momsavdrag efter renovering

Nej till avdrag för underhåll och renovering när en ny hyresgäst skulle flytta in. Det blev domen i Högsta förvaltningsdomstolen. Domen innebär bland annat en förändring av rättsläget. Det säger Klara Horndahl, skattejurist på Mazars.

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-26

Tung bevisbörda för att slippa skatta i Sverige

Varken heltidsanställning i Schweiz, kontoutdrag från banken eller flygloggar dög för kammarrätten som har dömt en svensk bosatt i utlandet att betala skatt för tjänsteinkomst i Sverige. Rådet till den som åberopar sexmånadersregeln: Spara all dokumentation.

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-23

Får jag dra av inköp för personalens hemarbete?

Går det att göra momsavdrag för kontorsutrustning inköpt till personal som arbetar hemma? Så här svarar Resultats experter.

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-22

Omställningsstöd – det här gäller

Underskatta inte tidsåtgången vid ansökan om omställningsstöd. Det rådet ger redovisningsspecialisterna Elisabeth Raun och Eva Törning vid Grant Thornton.

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-21

Förlängd provanställning när arbetstagaren varit borta större delen av prövotiden

Ibland räcker underlaget inte till för att arbetsgivaren ska kunna fatta beslut om att en provanställd arbetstagare ska få en tillsvidareanställning. Beslutet blir i stället att provanställningen avbryts. 

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-20

Varför lämna in årsredovisningen digitalt?

Snabbare, säkrare och enklare. Tre skäl som talar för varför digital inlämning av årsredovisningen ska ersätta pappret.

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-19

Tänk på det här när du redovisar i coronatider

Pandemin ställer nya krav på hela samhället. Också när företag ska sköta sin redovisning dyker en rad frågor upp. Vi bad Kevin Kristoffersson, Auktoriserad Redovisningskonsult FAR, på Frejs, svara på några viktiga frågor.

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-16

Klart med förlängt omställningsstöd

Omställningsstödet förlängs och omfattar även maj, juni och juli. Från och med måndag ska stödet gå att söka hos Skatteverket.


​​​​​​​Publicerad: 2020-10-14

Bolagsverket inför nya betalningsrutiner

Från 12 december inför Bolagsverket nya rutiner för alla som betalar registreringsavgifter till myndighetens bankgiro.


Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Bolagsverket
​​​​​​​Publicerad: 2020-10-13

Stiftelseägt aktiebolag var inte fåmansbolag

Är ett aktiebolag som till mer än hälften ägs av två stiftelser ett fåmansföretag där reglerna om beskattning av fåmansföretag gäller? Ja, tycker Skatteverket. Men Skatterättsnämnden tyckte annorlunda.


​​​​​​​Publicerad: 2020-10-12

5 tips – så skyddar du företaget mot dataintrång

Cyberattackerna ökar i tider av oro. Men det finns knep du kan ta för att skydda företaget. Det här ska du tänka på.


​​​​​​​Publicerad: 2020-10-07

Taxiföretag och rätten till omställningsstöd

Skatteverket har ändrat sin bedömning. Taxiföretag som fått anstånd med den fasta serviceavgiften till sin taxicentral kan ha rätt till större omställningsstöd.

​​​​​​​Publicerad: 2020-10-05

Skatteverket varnar för bedrägerier

Skatteverket uppmanar alla företagare att ”tänka säkert”. Den senaste tiden har myndighetens Instagramkonto drabbats av bedrägeri och Skatteverket varnar nu för bluffkonton på sociala medier.
Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: MSB Tänk säkert
​​​​​​​Publicerad: 2020-10-01

Nedsättning av arbetsgivaravgift här för att stanna

Vissa enmansföretag kan få sänkt arbetsgivaravgift när en första person anställs. Reglerna föreslås bli permanenta och dessutom tillfälligt utökas med ytterligare en person.
​​​​​​​Publicerad: 2020-09-28

Fler aktiviteter omfattas av friskvårdsbidraget

Friskvårdsbidraget gör inte bara personalen mer hälsosam utan även arbetsplatsen mer attraktiv. Efter två domar i somras har listan över aktiviteter som godkänns för friskvårdsbidrag utökats. Det här gäller.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-25

Så får du företaget att sticka ut på LinkedIn

Hur ska du göra för att ditt företag ska få uppmärksamhet och synas på LinkedIn? Resultat rådfrågar Charlotte Hågård, LinkedIn-proffs och karriärexpert som hjälper företag och privatpersoner att jobba med sina varumärken.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-24

Kan jag vila mitt företag?

Kan den som driver enskild firma lägga den vilande? Så här svarar Resultats experter.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-22

Differentierad utdelning beskattas som kapital

Differentierad utdelning i samband med att en delägare avvecklar sitt ägande beskattas som kapital av den som tar emot utdelningen. Det slår Skatterättsnämnden fast. Förhandsbeskedet har inte överklagats.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-21

Dags att deklarera småhus

I år sker en allmän fastighetstaxering för dig som äger en småhusfastighet. 2 november är datumet då uppgifterna ska vara inne hos Skatteverket.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-18

Coronastöden – flipp eller flopp?​​​​​​​Publicerad: 2020-09-16

Så påverkas du av regeringens budgetförslag

Utökat växa-stöd, tillfällig skattereduktion för arbetsinkomster och satsningar för att minska transportsektorns klimatpåverkan. Det är något av det som finns med i regeringens budgetförslag som presenteras på måndag.

Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Regeringen om budgetförslagen 
​​​​​​​Publicerad: 2020-09-14

Viktig dom gav fängelse för bristande bokföring

Bristfälliga verifikationer kan ge fängelse enligt en dom från Högsta domstolen. Det här ska en verifikation innehålla.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-11

Experterna svarar: Periodiseringsfond och skatt

Genom att sätta av vinst till periodiseringsfond skjuter man upp bolagsskatten. Men hur mycket ska man sätta av? Så här svarar Resultats expert Kim Lavin.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-10

3 saker du bör veta om din redovisningskonsult!

RESULTAT FRÅGAR ...
Camilla Carlsson, Auktoriserad Redovisningskonsult på FAR, om vad du bör känna till om din redovisningskonsult.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-09

Stöd för enskilda näringsidkare föreslås

På onsdagen presenterades ett stöd för enskilda näringsidkare. Stödet liknar omställningsstödet och ska vara omsättningsbaserat.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-09

Bonus och stöd för korttidsarbete – tänk på det här

Kan jag betala ut bonus till mina anställda och ändå ha rätt till stöd för korttidsarbete? Frågan har under senare tid ofta dykt upp hos Tillväxtverket.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-08

Enklare skatteregler för egenföretagare – här är de första förslagen

Skatteregler för enskild verksamhet behöver bli enklare. Nu har ett första delbetänkande med ett rad förslag lämnats till regeringen.
​​​​​​​Publicerad: 2020-09-07

Fortsatta lättnader i sjukförsäkringen

Ersättning till egenföretagare för de 14 första karensdagarna och kompensation till arbetsgivare för den del av sjuklönekostnaden som överstiger det normala. Det är två av de coronarelaterade åtgärderna som kan förlängas till årsskiftet. 

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-07

Omställningsstödet förlängs tre månader

Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna vill förlänga omställningsstödet så att det även omfattar maj, juni och juli. 

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-01

Tillväxtverket senarelägger avstämningsperiod

Trycket på Tillväxtverket är stort. För att kunna hantera alla ansökningar om stöd för korttidsarbete och hantera dem rättssäkert, skjuter myndigheten upp öppningen av andra avstämningen till senare i september.

​​​​​​​Publicerad: 2020-09-01

E-tjänsten Filöverföring förbättrad

Har ditt företag bokslut 1 januari till 30 juni 2020? Nu är det lättare att deklarera digitalt.