​​​​​​​Publicerad: 2020-04-01

Ingen utdelning vid korttidspermittering

Att använda sig av stödet för korttidsarbete och samtidigt ta ut utdelning ska inte vara okej. Det framhåller finansutskottet i ett betänkande till riksdagen.

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-31

Så hanterar du sjuklönekostnaden i AGI

Regeringen kommer med ständigt nya initiativ för att lätta företagens börda. Vi vände oss till Maria Manholm Auktoriserad Lönekonsult FAR, på Grant Thornton för vägledning. Ett viktigt råd: Vänta med arbetsgivardeklarationen för mars till den 6 april.

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-30

Bra att veta om anstånd med skatten

Ska du söka anstånd med skatt, moms eller arbetsgivaravgifter? Då kan det här vara bra att veta.

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-27

Så hanterar du momsen vid gåva till företaget

Många företagare vittnar om ett stort stöd från kunderna, när intäkterna sviker. Så här hanterar du moms och redovisning vid gåvor och stödköp.

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-26

Inget företrädaransvar för obetalda skatter

Skatteverket har lyssnat på oron hos företagen. Myndigheten meddelar i dag att den inte kommer att kräva företrädaransvar för obetalda skatter i spåren av corona.
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-25

Nya stödåtgärder för småföretagen presenterade

En tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter och egenavgifter, anstånd med inbetalning av årsmomsen och inrättande av en statlig företagsakut. Det är några av åtgärderna i det senaste stödpaketet som presenterats.

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-25

Räkna rätt på reseavdraget

Reseavdrag är ett område där många gör fel. Skatteverket uppmanar nu den som ska göra reseavdrag i deklarationen att använda myndighetens beräkningshjälp. 

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-24

Även ägare av aktiebolag omfattas av stödet

Tillväxtverket har uppdaterat sin information om korttidsarbete. Även ägare av aktiebolag omfattas och kan söka stödet.

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-24

Regeringen öppnar för fler åtgärder riktade mot små företag

Småföretagare har ett fortsatt svårt läge i coronaepidemins spår. Nu öppnar regeringen för ännu fler åtgärder riktade mot gruppen.

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-24

En analys för att slippa panik

När intäkterna rasar på grund av coronapandemin är det viktigt för en företagare att göra en likviditetsprognos. För att undvika drastiska beslut kan man teckna ett antal tänkbara scenarier.

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-23

Gör en plan för företaget i svåra tider

När coronapandemin härjar är det många företag som ser intäkterna sina, för en del har det blivit tvärstopp. Gör en kortsiktig plan för att se hur företaget klarar de närmaste veckorna och månaderna. Det råder Lisa Albertsson, auktoriserad revisor på PwC:s kontor i Lund.

​​​​Läs mer här ​​​​​​​
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-20

Ytterligare satsningar på små företag

Mindre företag prioriteras i en ny satsningen från regeringen. 125 miljarder kronor skjuts till i lån och lånegarantier.

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-20

Jämkning alternativ till anstånd

Det finns alternativ till att begära anstånd med skatten. Ett är att begära jämkning av preliminärskatten.
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-18

Korttidspermittering – så funkar det

Genom korttidspermittering kan arbetsgivaren minska sina lönekostnader med 50 procent. Samtidigt kan arbetstagaren behålla 90 procent av lönen.
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-18

Lättare att få anstånd med skatten

Det kommer att bli enklare att få anstånd med skatten på grund av coronapandemin. I reglerna som ska träda i kraft 7 april slopas villkoret att man måste visa att pengarna kan betalas tillbaka efter anståndets utgång.
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-17

Nu har årets deklaration öppnat

I morse klockan 07.00 öppnade årets deklaration. 8,1 miljoner ska deklarera och Skatteverket uppmanar så många som möjligt att deklarera digitalt.
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-17

Extra pengar för företagen att låna

Coronaviruset slår hårt mot ekonomin. För att undvika att livskraftiga företag slås ut har Riksbanken beslutat att låna ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna.

​​​​Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Riksbanken
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-16

Nya åtgärder för att rädda svenska företag

Företag kan få möjlighet att skjuta upp skatt, momsinbetalningar och inbetalning av arbetsgivaravgifter. De nya reglerna föreslås träda i kraft 7 april.
​​​​Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Regeringen om krispaketet, Skatteverket om anstånd, Lagrådsremissen Åtgärder med anledning av coronaviruset
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-13

Så skiljer du på vidarefakturering och utlägg

Utlägg och vidarefakturering är snårigt och det är lätt att göra fel. Ett vanligt misstag är att blanda samman vidarefakturering och utlägg. Risken är att du då kan åka på ett skattetillägg.
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-12

Anstånd med skatt och slopat karensavdrag

Slopat karensavdrag och möjlighet att få anstånd med arbetsgivaravgifter och vissa skatter. Det är några av åtgärderna regeringen vill vidta med anledning av corona-viruset.
​​​​​​​Publicerad: 2020-03-09

Minimera karensdagarna – om du får!

Egna företagare kan välja hur många karensdagar de ska ha i den allmänna sjukförsäkringen. Den som väljer lång karenstid betalar mindre men tjänar inte mycket vid sjukdom. Men den som har fyllt 55 år saknar den valmöjligheten. 

​​​​​​​Publicerad: 2020-03-02

Vårdmomsen ska utredas

Nu ska den så kallade vårdmomsen utredas. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ska se över förutsättningarna att ändra lagen.
​​​​​​​Publicerad: 2020-02-28

Deklarationsfrågor för fåmansföretag

Sänkt bolagsskatt, EBITDA och schablonintäkter på periodiseringsfonder. Det är några saker att tänka på som fåmansföretag inför årets deklaration.

​​​​​​​Publicerad: 2020-02-27

Reseavdrag och bostadsförsäljning vanliga fel vid deklarationen

Reseavdrag och bostadsförsäljning. Det är de två vanligaste områdena där privatpersoner oftast gör fel med skatten.
​​​​​​​
​​​​​​​Publicerad: 2020-02-24

Skattefri gåva eller inte?

När blir en gåva skattefri? Så här svarar Resultats experter.
​​​​​​​
​​​​​​​Publicerad: 2020-02-19

Då hålls Skatteverkets skatteträffar under våren

Varje år håller Skatteverket skatteträffar för den som arbetar med skatter och redovisning på ett företag, är revisor eller redovisningskonsult. Fokusområden är rättsfall, viktiga nyheter, praktiska tips och digitala tjänster. Mellan 18 februari och 17 juni hålls 214 fysiska träffar över hela landet och dessa kompletteras med webbseminarier uppdelade i tre delar med samma innehåll som de fysiska träffarna.
Läs mer på Skatteverkets webb.
​​​​​​​Publicerad: 2020-02-18

Ökad möjlighet för att ladda upp digital revisionsberättelse separat

Allt fler programvaruleverantörer blir godkända för uppladdning av digital revisionsberättelse separat. Under 2020 hoppas Bolagsverket på att de totala uppladdningarna ska vara minst 20 procent. 
​​​​​​​Publicerad: 2020-02-17

Bakslag för Skatteverket i mål om 3:12-reglerna

Ett bolag, två ägare. Den ene ville lämna bolaget och sälja sina andelar till den andre. Men företagarna var inte överens med Skatteverket när det gällde beskattningen. Nu har de fått rätt i högsta instans.
​​​​​​​Publicerad: 2020-02-12

Företagsägda bilar kontrolleras extra av Skatteverket

Oredovisade förmåner är en av de vanligaste orsakerna till att företag får höjd skatt. I år granskar Skatteverket privata kostnader och oredovisade förmåner extra noga.

​​​​​​​Publicerad: 2020-02-11

HFD: Uthyrning av vårdpersonal var momspliktig

Högsta förvaltningsdomstolen har prövat fyra förhandsbesked från Skatterättsnämnden rörande gränsdragningen mellan momsfri sjukvård och momspliktig uthyrning av vårdpersonal. I samtliga fall fastställer domstolen förhandsbeskeden. De aktuella tjänsterna utgör, enligt domstolen, momspliktig uthyrning.
​​​​​​​Publicerad: 2020-02-10

I år skickas inga kontrolluppgifter för lön och pension

Arbetsgivare och pensionsutbetalare skickade i fjol ut 65 miljoner kontrolluppgifter för lön och pension till mottagarna av sådana betalningar i fjol. Men i år blir det inga sådana utskick. 

​​​​​​​Publicerad: 2020-02-07

Utredare: Höj rutavdraget till 75 000 kronor

Höjt belopp och fler tjänster som omfattas. Så kan rutavdraget komma att förändras. Förslaget presenteras i en statlig utredning.
​​​​​​​Publicerad: 2020-02-04

EU vill underlätta e-handel mellan företag och privatpersoner

EU tar ännu ett steg för att förenkla regelverket för e-handel, underlätta e-handel mellan företag och privatpersoner – och för att säkra skattepengar. 
​​​​​​​Publicerad: 2020-01-29

Momsavdrag kunde göras vid dotterbolagsförsäljning

En dom i förvaltningsrätten öppnar för holdingbolag att dra av omkostnader vid försäljning av dotterbolag. Domen har dock överklagats och det återstår att se om rättens slutsatser får stöd i högre instans.
​​​​​​​Publicerad: 2020-01-28

Vilken bakgrundskontroll får arbetsgivaren göra?

Att göra bakgrundskontroll av de anställa blir allt vanligare. Men när har arbetsgivaren rätt att göra en kontroll? Och vad får man kontrollera? Läs vad Resultats experter svarar.
​​​​​​​Publicerad: 2020-01-24

Digital brevlåda ger tidig deklaration

Rekordmånga får sin deklaration tidigt i år. Samtidigt är det nytt att arbetsgivare och pensionsutbetalare inte längre skickar ut kontrolluppgifter för lön och pension.
​​​​​​​Publicerad: 2020-01-23

Brexit närmar sig – tre tips

Brexit närmar sig med stormsteg i år. Dags att se hur det egna företaget påverkas, samt att påbörja förberedelserna.
​​​​​​​
​​​​​​​Publicerad: 2020-01-22

Belopp och procent 2020

Skattefria traktamenten, arbetsgivaravgifter, särskild löneskatt. Har du koll på vilka belopp och procentsatser som gäller för 2020? På Skatteverkets webb finns en kort version med information om belopp och procentsatser gällande exempelvis fastighetsskatt, skattefria traktamenten och arbetsgivaravgifter. Under januari kommer Skatteverket också att publicera en längre version av ”Belopp och procent”.
Här hittar du ”Belopp och procent 2020 – en kort version”
​​​​​​​Publicerad: 2020-01-20

K2 eller K3?

Borde fler mindre företag ta steget över från K2 till K3? Redovisningsspecialist Eva Törning reder ut vad som gäller när ett mindre företag ska välja K-regelverk.

​​​​​​​Publicerad: 2020-01-17

Har revisorn tystnadsplikt?

När har revisorn tystnadsplikt? Läs vad Resultats experter svarar.

​​​​​​​Publicerad: 2020-01-16

Flyttbara moduler är lös egendom – bättre regler för avskrivningar

Hösten 2018 meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att moduler som är lätta att flytta på är lös egendom när det gäller mervärdesskatt. Nu kommer Skatteverkets nya rättsliga vägledning. Detta innebär bättre avskrivningsregler.
​​​​​​​Publicerad: 2020-01-15

Anseenderisker – ett ofta förbisett hot mot affärerna

Risker kopplade till det egna företagets anseende är av affärskritisk karaktär, men samtidigt lätta att glömma bort. Marie Enander och Olof Arwinge på KPMG tipsar om vad man kan göra.

​​​​​​​Publicerad: 2020-01-07

Undvik personligt betalningsansvar – håll koll på ditt aktiekapital

Håll koll på ditt aktiekapital och kontrollbalansräkningen! Annars kan du bli personligen betalningsansvarig för bolagets skulder. Uppmaningen är än viktigare nu när aktiekapitalkravet sänkts.

Läs mer här (hela artikeln)
​​​​​​​Publicerad: 2020-01-03

E-tjänst för arbetsgivardeklaration förbättrad

Skatteverket har uppdaterat tjänsten för inlämning av arbetsgivardeklaration. Nu kan du se fler uppgifter i steget ”granska och skicka in”.
​​​​​​​Publicerad: 2020-01-02

Håll koll på viktiga datum

Missa inga viktiga datum som företagare. Här är Resultats Kom ihåg! för årets första månad 2020. Du kan också alltid gå in på Skatteverkets webb och ta reda på exakt vilka datum som gäller för just ditt företag.
​​​​​​​
​​​​​​​Publicerad: 2019-12-20

Skattetabellen 2020

Nyfiken på vilken skattesats som gäller för dig nästa år? Nu kan du ta reda på det.
Skatteverket har publicerat skattetabellerna för 2020. Genom att besöka myndighetens webb kan du hämta din skattetabell. Där kan du få information om beräkning av skatteavdrag och se tabeller för månadslön, tvåveckorslön och engångsbelopp.
Du hittar tabellen här: Skatteverket Skattetabell 2020

​​​​​​​Publicerad: 2019-12-19

​​​​Nytt år – nya lagar

Sänkning av aktiekapitalet, förlängt anställningsskydd och krav på elektronisk betalning för rätt till rut- och rotavdrag. Som vanligt bjuder nytt år på flera nya lagar.

​​​​​​​Publicerad: 2019-12-18

​​​​Lagen om personalliggare har gett effekt

Minskad lönesumma per anställd. Det är resultatet av lagkravet på personalliggare. Skatteverket drar slutsatsen att svarta jobb blivit vita.
​​​​​Publicerad: 2019-12-17

​​​​Arbetsgivaravgifterna kan sänkas för långtidsarbetslösa

Ingångsavdrag ska göra det möjligt att anställa personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Förslaget är nu ute på remiss.
Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Regeringens promemoria 
Publicerad: 2019-12-16

​​​​Styrelsearvoden ska beskattas som inkomst av tjänst

Styrelsearvode ska i normalfallet beskattas som inkomst av tjänst. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast och ser därmed ingen anledning att ändra praxis.

Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Skatterättsnämnden 107-17/D               
               Högsta förvaltningsdomstolen 3978-18
Publicerad: 2019-12-12

​​​​Konsult som blev delägare slapp skatta som anställd

En grupp konsulter har ett gemensamt bolag. De bjuder in en annan konsult att bli delägare. Skatterättsnämnden meddelar att den nye delägaren driver en självständig verksamhet och inte räknas som anställd.
​​​​​​​
Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Skatterättsnämnden 42-19/D
Publicerad: 2019-12-11

​​​​​​​Tillväxtverket ska se över möjligheten att förenkla för företag
Tillväxtverket ska sammanställa och utveckla förslag till förenklingar för företagare. Uppdraget kommer från näringsministern och ska redovisas senast sista juni 2020.

​​Läs mer här
Publicerad: 2019-12-10
Julklappar – det här gäller
450 kronor inklusive moms. Så mycket får julklappen till dina anställda kosta. I alla fall om den ska vara skattefri.

​​Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Skatteverket om vad som gäller kring julgåvor
Publicerad: 2019-12-09

Uttag inför årsskiftet
Har du koll på uttagen inför årsskiftet? Om inte är det hög tid att ta itu med frågan nu.

​​Läs mer här
Publicerad: 2019-12-05
​Familjeföretagare slapp förmånsskatt vid generationsväxling
En familj ska genomföra en generationsväxling i sitt företag, aktier ska byta ägare inom familjen. Skatterättsnämnden meddelar att aktiegåvorna är skattefria förvärv.

​​Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer: Skatterättsnämnden 20-19/D
Publicerad: 2019-11-29
​​​​
Sänkt aktiekapital för privata aktiebolag

Aktiekapitalet för privata aktiebolag sänks till 25 000 kronor. De nya reglerna gäller från 1 januari 2020.

​​Läs mer här
Publicerad: 2019-11-27
​​​​Är restid arbetstid?
När börjar egentligen arbetsdagen? Är det när arbetstagaren inställer sig på kontoret eller i vissa fall hos kunden, eller börjar arbetsdagen redan när arbetstagaren påbörjar sin resa till kontoret eller kunden? För om arbetstagaren ska kunna inställa sig på kontoret eller hos kunden en viss tid så borde väl resan dit anses som beordrad av arbetsgivaren? Arbetsdomstolen kommer att uttala sig om detta nu i december.
​​Läs mer här
Publicerad: 2019-11-26

​​​​​​​Nyheter inför bokslutet 2019
Få nyheter för företag som inte har noterade aktier. Så sammanfattar Carina Edlund, redovisningsspecialist på KPMG, nyheterna inför bokslutet 2019.

​​​Läs mer här
Publicerad: 2019-11-21
När Skatteverket ringer på – så hanterar du en skatterevision
Att inte följa sin revisor eller rådgivares råd vid en skatterevision kan straffa sig ordentligt. Behåll lugnet och ta hjälp tidigt.

​​​Läs mer här
Publicerad: 2019-11-19
Måste jag spara fakturorna?
En fråga som ofta återkommer till Resultats experter är den om i vilket skick kvitton och fakturor måste sparas. Läs vad experterna svarar om fakturor som skickats till kunder.

​​​Läs mer här (hela artikeln)
Läs mer om arkivering här: Kan jag slänga kvittot?